Wachtkamers eerste hulp puilden uit

Het was vandaag razend druk op de eerste hulp bij de Nederlandse ziekenhuizen. Onfortuinlijke schaatsers met vooral polsfracturen meldden zich massaal aan de balies.

Bij de spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam was het door de schaatspret twee keer zo druk dan normaal. Volgens een woordvoerder kwamen tot het eind van de middag ongeveer honderd patiënten naar het ziekenhuis. "We verwachten dat het nog tot halverwege de avond doorgaat."

Het merendeel van de schaatsslachtoffers kampte met botbreuken, waarbij de polsfractuur er uitspringt. "Dat is een klassieker bij het schaatsen", aldus de zegsman. Over de gipsvoorraad maakte hij zich nog geen zorgen. Het AMC heeft extra personeel ingezet. De afgelopen dagen kwamen door het winterweer ongeveer 30 tot 40 procent meer patiënten naar de eerste hulp.

In het Albert Schweitzer Ziekenhuis (locaties in onder meer Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) was het ook de hele dag druk bij de spoedeisende hulp. Aan het einde van de middag - toen de schaatstochten voorbij waren - liep het storm. "De wachtkamers puilden uit", zei een woordvoerster. Het ziekenhuis zette extra personeel in om alle patiënten zo snel mogelijk te kunnen helpen.