'Meer omroepen leidt tot problemen'

Bestuurlijke problemen dreigen als nog meer omroepen toetreden tot het publieke bestel. Deze waarschuwing uitte voorzitter Henk Hagoort van de Raad van Bestuur Publieke Omroep vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

"Er staan momenteel al negen nieuwe omroepen klaar om per 2010 deel uit te gaan maken van het bestel. Het worden er per week meer. De raad van bestuur maakt zich daar grote zorgen over. De Publieke Omroep is geen speeltuin. Het is vakmanschap en teamwork", zei Hagoort. "Met de huidige 22 partijen is wat mij betreft de grens van bestuurlijke hanteerbaarheid meer dan bereikt."

Hagoort doelde op nieuwe initiatieven om publieke omroepen op te richten. Onder meer GeenStijl, dierenomroep Piep!, cultuurzender Omroep C en homo-omroep Oz-tv van zanger Gordon azen op een plek in het bestel. Ditzelfde geldt voor moslimzender Zenit en de rechtse Populistische Omroep Nederland van de Rotterdamse politicus Ronald Sörensen. De initiatiefnemers proberen voor 1 april de benodigde 50.000 leden te werven.