Vrijspraak voor verdediging met honkbalknuppel

Een beter begin van het nieuwe jaar hadden Henk Joldersma en zijn gezin niet kunnen wensen. De ondernemer uit Enschede werd op oudejaarsdag eindelijk vrijgesproken nadat hij een inbreker met een honkbalknuppel zijn huis uit mepte anderhalf jaar geleden. "Justitie heeft me het leven flink zuur gemaakt, maar het is uiteindelijk toch allemaal goed afgelopen. De champagnekurken hebben me tijdens een jaarwisseling nog nooit zo feestelijk in de oren geklonken", laat Joldersma opgelucht weten.

In het voorjaar van 2007 betrapte Joldersma inbreker Van der P. op heterdaad. De crimineel haalde een schroevendraaier tevoorschijn en dreigde de Enschedese kozijnenhandelaar daarmee dood te steken. Joldersma pakte hierop een honkbalknuppel en schakelde de inbreker daarmee uit. Dit was het begin van een hoop juridische ellende.

Van der P. werd tot zeven maanden cel veroordeeld voor de inbraak die hij pleegde, maar hij deed ook aangifte tegen Joldersma, wegens mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot hierop tot strafvervolging. Justitie was namelijk van mening dat Joldersma nooit voor eigen rechter had mogen spelen.

In eerste instantie werd Joldersma vrijgesproken wegens noodweer, maar het OM ging in hoger beroep en de advocaat-generaal eiste vier maanden voorwaardelijk plus een werkstraf van negentig uur tegen Joldersma. Op oudejaarsdag oordeelde het hof echter dat er sprake was van het zogeheten noodweerexces. "Waar de rechtbank Almelo vond dat er sprake was van zelfverdediging, oordeelt het hof nu dat mijn cliënt toch wat te ver is gegaan door de inbreker met een honkbalknuppel te slaan", aldus de advocaat van Joldersma, mr. Rob Oude Breuil. "Niettemin hadden de hogerberoeprechters begrip voor de situatie en ontsloegen hem van alle rechtsvervolging." Joldersma overweegt nu een schadeclaim in te dienen voor de twee weken voorarrest.

Met dank aan Reigndear voor de submit.