Duizenden Nederlandse sites gehackt

Een hacker heeft duizenden Nederlandse sites gehackt met een pro-islam boodschap. De hacker reageert daarmee op de omstreden film van Geert Wilders.

De hacker, die zich nEt^DeViL noemt, heeft de voorpagina's van de sites aangepast, een aanval die bekend staat als 'website defacement'. De hacker is op zijn eigen manier wel vriendelijk, in een boodschap laat hij weten niets tegen de getroffen sites of hun eigenaren te hebben, maar slechts tegen "dat wat Geert Wilders, koe!, voor jou heeft gekozen". Ook laat hij weten geen bestanden gewist of aangepast te hebben.

Op de aangevallen sites staat een boodschap; een YouTube-filmpje met een toespraak van Khalid Yassin, een Amerikaanse islam-leraar en oprichter van meerdere islamistische organisaties, zoals de Islamic Broadcasting Corporation in Engeland. Het filmpje bevat een toespraak over de islam en islamitisch fundamentalisme. Op de gehackte pagina's staat verder: "Deze hack is gedaan om de islam te verdedigen, de religie van Abraham, Mozes, Jezus en Mohammed (vrede zij met hen), die is beledigd door een koe uit Nederland." En: "Als je denkt dat het beledigen van god en religie valt onder de vrijheid van meningsuiting, zoals jullie land deed, sta me dan toe mijn vrijheid van hacken te laten zien."

In totaal heeft de hacker al 18.157 sites voorzien van de nieuwe voorpagina. Daarvan zijn er 1073 verbonden aan een .nl-domein. Vandaag zijn dat er al elf, meldt Zone H, die defacements in de gaten houdt. Op het moment van schrijven is internetcafe-charlie.nl het recentste slachtoffer. Sommige van die sites zijn nog steeds niet hersteld, en naar verwachting zal de hacker ook nog wel een tijd doorgaan met de aanvallen. Site-eigenaren kunnen, behalve zorgen voor een goede beveiliging van hun webservers, niet zoveel doen.

Webwereld meldt dat de aanvallen waarschijnlijk plaatsvinden door een zogenaamde SQL-injectie in het veelgebruikte Joomla-cms. Via dat gratis systeem kunnen websites worden bijgehouden. Eerder deze maand ontdekten hackers een lek in de Joomla-software. De pleister die daarvoor is gemaakt, is mogelijk door niet iedereen geïnstalleerd, waardoor de sites nu een makkelijke prooi vormen voor de hacker.