OS: Chinees meisje te lelijk

De openingsceremonie van de Olympische Spelen, die al eerder onder vuur lag toen bleek dat delen van het op televisie vertoonde vuurwerk van tevoren was opgenomen, heeft alweer een nieuwe smet op het blazoen. Tijdens de ceremonie werd door een Chinees meisje een 'ode aan het vaderland' gezongen. Nu blijkt dat het kindje playbackte.

De organisatie wilde namelijk niet dat het meisje dat het liedje werkelijk had ingezongen, het live zong voor het oog van de wereld. "Ze was te lelijk", aldus Cheng Qigang, die het muzikale spektakel regisseerde. "We wilden een perfect beeld brengen van onze cultuur, we wilden het beste voor onze natie."

Het zevenjarige zangeresje Yang Peiyi mocht het podium niet op, omdat haar tanden scheef staan. Ze moest het veld ruimen voor de negenjarige Lin Maoke, dat een sterretje is in China. Het probleem was, zo zegt Cheng, dat "het ene meisje heel mooi kon zingen, maar niet knap was. Het andere meisje was mooier, maar kon niet goed genoeg zingen. Op deze manier hebben we de perfecte combinatie."

 
Meat Loaf deed het al in 1979; de vrouw in de clip heet Karla DeVito, terwijl Ellen Foley de zang op zich nam.