'Douane checkt weinig internetaankopen'

Uit een onderzoek van De Telegraaf blijkt dat de douane slechts in tien procent van de gevallen internetaankopen uit Amerika controleert. Dat houdt in dat er geen invoerrechten en btw worden betaald in dat geval.

Verslaggevers van de krant kochten dertig artikelen, die allemaal een waarde van meer dan 22 euro hadden. Boven dit bedrag moeten invoerrechten en btw worden betaald. Er werd onder andere kleding, zonnenbrillen en fotoapparatuur gekocht met een gemiddeld bedrag van 250 dollar, inclusief vervoerskosten. Bij aankomst in Nederland controleerde de douane slechts drie pakketjes.

Internetbedrijven bevestigen dat ongeveer tien procent van de zendingen wordt gecontroleerd. Peter van der Harg, directeur van een internetbedrijf onderschrijft dit nogmaals. "Onze ervaring is dat in tien procent van de gevallen de pakketjes van onze klanten door de douane worden 'onderschept'. Producten met een waarde boven circa 700 dollar worden altijd gecontroleerd, dus het is verstandig niet alle aankopen in een grote doos te laten verpakken."