Verdonk zakt kwart in peilingen

In een vandaag door Interview NSS uitgebrachte peiling zakt Rita Verdonk met haar partij Trots op Nederland met een kwart omlaag: van 20 vorige week naar 15 nu. Het CDA, dat twee weken geleden nog met een schamele 30 zetels de laagste peilingen had sinds de laatste Kamerverkiezingen, lijkt er het meest van te profiteren. De regeringspartij, die nu met 41 zetels in de Kamer zit, stijgt van 31 naar 36 zetels.

Verder gebeurt er weinig nu het zomerreces aanbreekt. De PvdA (33 nu) stijgt van 23 naar 24 zetels. Ook Wilders' PVV stijgt één zetel en zou met 11 man vertegenwoordigd zijn. De SP (25) zakt één zetel en komt uit op 19. D66 (3) zakt eveneens een zetel en zou nu 9 zetels binnenharken.

De VVD, nu goed voor 22 zetels, staat net als vorige week op 16 prognosezetels. Ook GroenLinks (7), ChristenUnie (6) en Partij voor de Dieren (2) blijven gelijk, op respectievelijk acht, acht en twee zetels.

De langetermijntrend laat structurele zeteldalingen en -stijgingen zien voor veel partijen. De PvdA zit sinds februari vorig jaar structureel onder haar laatstbehaalde zetelaantal. De SP schoot na de verkiezingen omhoog naar 30 zetels, maar scoort sindsdien ook steeds minder.

De VVD is sinds augustus 2007 niet meer op of nabij haar huidige zetelaantal geweest, een daling die destijds door de PVV veroorzaakt werd. Wilders schoot omhoog naar 18 zetels, een verdubbeling van zijn huidige bemanning. Hij heeft zijn winst snel aan Verdonk weg moeten geven, die sinds de oprichting in september vorig jaar tussen de 10 en de 25 zetels weet te peilen.

D66 is aan een gestage opmars bezig sinds halverwege vorig jaar, GroenLinks, CU en de dierenpartij schommelen rond hun huidige zetelaantal en de oudste partij van het stel, SGP, is zoals altijd ijzingwekkend stabiel: sinds 22 november 2006 staat de partij vast op 2.