Lucia de B. blijft voorlopig vrij

De tot levenslang veroordeelde Lucia de B. blijft voorlopig op vrije voeten. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Volgens een woordvoerster van het hoogste rechtscollege betekent dit dat de Haagse verpleegkundige waarschijnlijk vrij blijft tot duidelijk is of zij wordt vrijgesproken of opnieuw wordt veroordeeld. De B. kreeg begin april van de Hoge Raad strafonderbreking, omdat toen duidelijk werd dat de veroordeling voor zeven moorden op ziekenhuispatiënten op losse schroeven was komen te staan. De Hoge Raad moet nog besluiten of haar rechtszaak moet worden overgedaan.

De adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal G. Knigge, heeft vorige week gezegd dat de zaak tegen Lucia de B. wat hem betreft opnieuw moet worden beoordeeld. Er is nieuwe informatie naar boven gekomen waaruit blijkt dat de veroordeling voor de moord op een baby mogelijk niet juist is. Twee deskundigen betwijfelen of er bij die baby sprake was van vergiftiging. Omdat het bewijs in deze zaak nauw samenhangt met die van de andere vermeende slachtoffers, vroeg Knigge de Hoge Raad om herziening van de hele zaak.

Tegelijk met het verzoek om herziening vroeg de advocaat-generaal om verlenging van de vrijlating van De B. De Hoge Raad heeft daar nu mee ingestemd.