Werkende ADHD'er minder productief

Werkenden met ADHD zijn jaarlijks 22 dagen minder productief dan hun collega's die de stoornis niet hebben. Bij ADHD is sprake van een tekort aan aandacht in combinatie met hyperactiviteit, waardoor concentratieproblemen kunnen optreden.

De Wereldgezondheidsorganisatie liet in tien landen een onderzoek uitvoeren naar het verband tussen ADHD en het functioneren op het werk. Het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen deden het onderzoek in Nederland en bepaalden bij ruim zevenduizend werkenden of ze ADHD hebben.

Zo'n 3,5 procent van de werkenden heeft als volwassene ADHD. Bij werkende mannen komt het twee keer zo vaak voor als bij vrouwen met een baan. Mensen met uitvoerende en technische beroepen hebben de stoornis vaker dan bijvoorbeeld managers, zo luidt een conclusie.

De onderzoekers stellen dat het goed zou zijn als werknemers op de werkplek op ADHD gescreend zouden worden. Nu wordt er weinig hulp geboden en zijn er weinig therapieën die nuttig én betaalbaar zijn. Na de screening zouden de ADHD'ers moeten kunnen meedoen aan een hulpverleningsprogramma.