13-jarige aanrander onder invloed van drank

In Hardinxveld-Giessendam is afgelopen maandag een jongen van 13 jaar opgepakt voor het lastigvallen van vrouwen. Zijn meest gewelddadige aanval vond zaterdag 22 maart plaats terwijl de knul onder invloed was van drank zo heeft de politie bekend gemaakt. Deze aanranding had plaats op de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam en gebeurde in het bijzijn van een leeftijdsgenootje van de dader.

De aangifte van het 29-jarige slachtoffer, en die van de getuige, die het verhaal aan zijn ouders vertelde, hebben geleid tot de aanhouding van de dader. Niet alleen zat de jeugdige aanrander aan de billen van de vrouw, maar trok hij ook zijn penis tevoorschijn waarna hij de vrouw in de berm duwde.

Politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf verklaart het volgende: “Deze aanranding is de laatste en de meest extreme in een langere serie. Naast de twee andere aangiften die we al hebben, heeft de jongen zeker nog tussen de vijf en tien vrouwen lastiggevallen.” Volgens Noordergraaf viel de dader vorig jaar voor het eerst vrouwen lastig. “Het is voor hem begonnen als stoerdoenerij, zo blijkt uit gesprekken die we met deze jongen hebben gehad. Hij heeft absoluut niet overzien wat hij met zijn gedrag heeft aangericht.” Ze benadrukt nog eens extra dat vrouwen vooral aangifte moeten doen.

Rector Jacob van der Linden, werkzaam op het Willem de Zwijgercollege in Hardinxveld-Giessendam waar de 13-jarige op school zit, verklaart: “In verband met privacy geven wij geen commentaar. Als we iets ondernemen, is de pers niet de eerste die wij inlichten”.

Vernielingen, inbraken en diefstal
Naast de 13-jarige aanrander werden er onlangs nog drie jongeren opgepakt wegens vernielingen, inbraken en diefstal. Roel Augusteijn, burgemeester van het dorp vindt het niet tekenend voor de plaatselijke jeugd. “Welnee, het zijn een paar raddraaiers die toevallig in Hardinxveld wonen”. Over de 13-jarige aanrander zegt hij dat het ‘dramatisch’ is dat een 13-jarige op zo’n jonge leeftijd en op zo’n wijze seksueel actief is. Hij benadrukt: “Maar het gaat hier om een uitzondering.”

Volgens de burgemeester heeft de aanhouding van het drietal jongeren vorige week niets met de gemeenschap te maken. Hij reageert fel “Alles gaat hier juist heel goed. De politie weet achter elkaar zaken op te lossen. Daar zullen de burgers blij mee zijn.”. Een half jaar geleden maakte de burgervader zich meer zorgen. Het dorp werd geteisterd door weekeinden gevuld met vernielingen. Hij liet een brief uitgaan naar ouder met kinderen van twaalf tot achttien jaar met de oproep om beter op de kinderen te letten. Verder zou Hardinxveld qua criminaliteit onder het gemiddelde scoren, als het drietal buiten beschouwing wordt gelaten. Hij zegt dan ook: “Suggesties over structurele ontsporing van de jeugd werp ik verre van me.”

Ook Steven Wierckx, plaatsvervangend teamchef van de politie Gorinchem denkt dat de aanhouding van de drie veel scheelt. Hij vermoedt dat de vernielingen zijn voortgekomen uit verveling, dronkenschap en meelopersgedrag. Wierckx verklaart: “Maar in de afgelopen maanden zijn er vijftien andere verdachten aangehouden voor vandalisme in het dorp. Nog niet alle zaken zijn opgelost. Er moet meer respect komen voor andermans eigendom.”

De burgemeester denkt dat de grootste ellende in het dorp nu achter de rug is.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.