Tot twintig jaar cel voor Nederlanders in Frankrijk

Elf Nederlanders en een Pool zijn woensdag door de rechtbank in de Franse stad Bordeaux veroordeeld tot celstraffen van vier tot twintig jaar voor hasjtransporten. Twee andere Nederlanders werden vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs. Dat zegt Han Vallenduuk, de advocaat van een van de verdachten, Klaas Jan Bolt.

De bende smokkelde volgens justitie tussen 2001 en 2004 in totaal 160 ton hasj. Zeven Nederlanders en de Pool werkten als vrachtwagenchauffeur.

Hoofdverdachte Jan S., die nog altijd voortvluchtig is, werd veroordeeld tot twintig jaar cel en een miljoen euro boete. Bovendien mag hij nooit meer in Frankrijk komen. De straf is conform de eis. De tweede hoofdverdachte Leen R., tegen wie achttien jaar cel was geëist, gaat vrijuit.

Klaas Jan Bolt, die nu bijna drie jaar vastzit in een Franse cel, kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd. Tegen hem was zeven jaar geëist. Volgens zijn raadsman kan hij binnenkort naar huis. "Celstraffen worden in Frankrijk over het algemeen voor de helft uitgezeten", zegt Vallenduuk.

Kroongetuige en medeverdachte Klaas H., de toenmalige baas van Bolt, kreeg eveneens vijf jaar celstraf. Tegen hem was in eerste instantie twaalf jaar geëist, maar omdat hij namen heeft gegeven die tot arrestaties hebben geleid, werd de eis verlaagd tot zes jaar.

De andere verdachten moeten voor vier tot dertien jaar de gevangenis in. De acht verdachten die in Frankrijk werden opgepakt krijgen samen een boete van 7,5 miljoen euro van de rechter.

Tegen de uitspraken kan nog binnen tien dagen beroep aan worden getekend. "Het zou kunnen dat dat gebeurt, omdat de straffen allemaal lager zijn uitgevallen dan was geëist", zegt Vallenduuk.