'DNB gooit veel schoon geld weg'

Elk jaar neemt De Nederlandsche Bank (DNB) vies geworden briefgeld uit de omloop. Bij dit geautomatiseerde proces wordt jaarlijks voor nog eens anderhalf miljoen euro aan goede, schone bankbiljetten weggegooid. Vijftien procent van alle goede biljetten wordt vernietigd.

Briefgeld wordt vernietigd als het vies geworden is door bijvoorbeeld olie, bloed of etensresten. Een machine sorteert de biljetten en scheidt de vieze van de schone. De machine maakt hierbij gebruik van licht, dat door vieze briefjes anders wordt weerkaatst dan door de schone exemplaren. Op jaarbasis worden er tussen de 600 en 800 miljoen biljetten gecontroleerd. De helft daarvan is in omloop in Nederland.

Een geldexpert van DNB heeft naar aanleiding van een onderzoek geconcludeerd dat er minimaal vijftien procent te veel briefjes verdwijnen, doordat de machines fouten maken bij het beoordelen of een biljet schoon of vuil is. Herman Schipholt, woordvoerder van DNB, vindt het zonde van het geld, maar in Nederland wordt wel met de beste apparatuur gewerkt. "Wij nemen als DNB het voortouw om dit probleem aan te pakken." Schipholt meent dat de verspilling in andere Europese landen nog veel groter is.