Pechtold waakt voor overmoed

D66 is weer een herkenbare partij, maar moet de komende tijd wel waken voor overmoed. Dat heeft partijleider Alexander Pechtold zaterdag gezegd op een congres van D66 in Rotterdam.

De partij zit nu met drie zetels in de Tweede Kamer, maar kan volgens peilingen rekenen op zes tot elf zetels. "Peilingen zijn maar peilingen, maar het voelt een stuk prettiger", zei Pechtold in zijn toespraak op het congres. "Mensen herkennen ons weer als de partij van de nuance."

Kort geleden was D66 volgens velen op sterven na dood, na onhandig optreden in 2006 van toenmalig partijleider Boris Dittrich rondom het besluit om troepen naar Uruzgan te sturen en de daarop volgende strijd om het partijleiderschap tussen Pechtold en Lousewies van der Laan.

"Het herstel gaat niet vanzelf", waarschuwde Pechtold. "We moeten er flink aan trekken. Het grootste gevaar dat ons bedreigt, is overmoed. Ik zeg dat in de eerste plaats tegen mezelf."

Ook partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven toonde zich verheugd over het herstel. "Maar de opgaande lijn mag ons niet lui maken." Van Engelshoven wil dat D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 overal het zetelaantal verdubbelt of terugkomt in gemeenteraden waarin de partij nu geen zitting heeft.

D66 staat volgens Pechtold voor de individuele vrijheid, vrijheid van meningsuiting en andere grondrechten. "Die komen in de verdrukking in deze periode van nieuw conservatisme, collectivisme en populisme en zelfs extremisme, zowel links als rechts van ons in het politieke spectrum."

Zonder namen te noemen hekelde Pechtold 'bange politici die ons aanpraten dat we in crisis verkeren'. Ook uitte hij kritiek op vice-premier Wouter Bos (PvdA), die onlangs meer polarisatie bepleitte. Volgens Pechtold is het juist tijd voor een meer ontspannen omgang met 'cultuurverschillen binnen onze samenleving'.

Pechtold haalde verder uit naar het kabinet, dat volgens hem 'kleinzielig morrelt' aan verworvenheden als het tolerante drugsbeleid en het winkelen op zondag. Verder doet het kabinet volgens de D66-leider weinig meer. "Samen leven, samen niksen", verwees Pechtold naar het officiële kabinetsmotto 'Samen werken, samen leven'.