Minister: vervelende kinderen 's avonds van straat

Kinderen tot 12 jaar moeten door de politie in de kraag gevat kunnen worden als ze 's avonds laat op straat overlast veroorzaken, en thuis worden afgeleverd. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) donderdag gezegd bij de presentatie van een onderzoeksrapport over kindermisdaad in Nederland op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"Een jong kind hoort niet mee te lopen met een groep jongeren van 17- en 18-jarigen. Een jong kind hoort ook niet op straat in de avonduren. Kinderen in deze leeftijd die betrokken zijn bij overlast 's avonds op straat moeten naar huis kunnen worden gebracht", vindt Hirsch Ballin, die werkt aan een regeling. Mogelijk komt er ook nieuwe wetgeving.

Uit het onderzoek bleek donderdag dat ruim 130 duizend kinderen onder de 12 jaar crimineel gedrag vertonen. Maar het is goed om dit aantal in perspectief te plaatsen, zei de minister, en te beseffen dat hieronder ook gedrag valt dat eerder te omschrijven is als kattenkwaad.

De minister zei vooralsnog niet de intentie te hebben om de leeftijdsgrens voor het jeugdstrafrecht te verlagen. Maar hij zoekt wel naar een gerichte aanpak voor deze jeugdigen. "Deze kinderen moeten zich weer leren te gedragen overeenkomstig hun leeftijd."