Rapper Edin eist verwijdering Fitna

De Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin eist dat Geert Wilders zijn film Fitna van het internet verwijdert. Dat zei hij gisteravond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Wilders heeft in zijn film een op Mohammed B. gelijkende foto van Edin gebruikt in plaats van een foto van Mohammed B. zelf. De afbeelding is te zien terwijl enkele citaten van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, te horen zijn. Wanneer Wilders geen gehoor geeft aan de oproep, stapt Edin naar de rechter om de PVV-voorman aan te klagen.

De rapper heeft Geert Wilders een brief gestuurd waarin hij zijn eis kenbaar heeft gemaakt. Wilders heeft volgens Edin laten weten dat de politicus de verkeerde foto niet met opzet heeft gebruikt.

Edin erkende dat het niet toevallig is dat zijn foto op die van Mohammed B. lijkt. ''Maar ik heb die foto op een bewuste, artistieke manier naar buiten gebracht. Wilders heeft de foto zonder mijn toestemming gebruikt en er misbruik van gemaakt.''

NVJ
De Nederlandse journalistenvakbond (NVJ) heeft Wilders per brief gevraagd zijn film aan te passen.

De NVJ is door zijn Deense equivalent DUJ ingeschakeld, omdat Wilders het copyright van cartoonist Kurt Westergaard heeft geschonden. Een tekening van de Deense cartoonist is te zien in Fitna, maar Westergaard heeft hiervoor geen toestemming gegeven. Het was nooit zijn bedoeling dat de cartoon zou worden gebruikt voor politieke propaganda. DUJ en de tekenaar hebben de NVJ gevraagd in Nederland juridische stappen te nemen. Wilders heeft tot maandagmiddag de tijd om te reageren op de brief. Doet hij dat niet, dan volgt een kort geding.

Wilders gebruikte een prent van de cartoonist waarop de profeet Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband. De tekening zorgde eerder al voor veel ophef, waarna Westergaard moest onderduiken. Het is nog niet bekend of de Deen een schadevergoeding gaat eisen en hoe hoog dit bedrag zal zijn

Programmamaker Robbie Muntz tenslotte vindt het laakbaar dat zonder zijn medeweten een stukje interview met Theo van Gogh in Fitna is gebruikt.

Fitna
Voor wie de film nog niet heeft gezien, een mirror staat onder meer hier op FOK!.