Wilders: Balkenende moet zich doodschamen

PVV-leider Geert Wilders vindt dat premier Jan Peter Balkenende zich ''dood moet schamen'' over alles wat hij de afgelopen tijd heeft gezegd over de anti-Koranfilm Fitna van Wilders.

''Hij zou met een rood hoofd van schaamte voor de camera zijn excuses moeten aanbieden. Eigenlijk zou hij zijn biezen moeten pakken, maar dat zal wel niet gebeuren'', aldus Wilders vandaag.

Balkenende wees Wilders de afgelopen weken diverse malen op zijn verantwoordelijkheid voor de gevolgen van Fitna. De film zou kunnen leiden tot geweld van moslimextremisten en Nederlanders in het buitenland in gevaar kunnen brengen.

De PVV-leider blijkt overigens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gisterenmiddag rond 16.00 uur op de hoogte te hebben gesteld van het feit dat hij de film 's avonds online ging zetten.

Kort geding
De Nederlandse Islamitische Federatie (NIF), die wil dat de uitspraken van Geert Wilders over moslims aan banden worden gelegd, vroeg de voorzieningenrechter vanochtend in een kort geding in Rotterdam een oordeel te vellen over de uitlatingen van de PVV-politicus over de moslims.

Aanvankelijk had het koepelorganisatie van een aantal Turkse moskeeën het geding aangespannen om voor elkaar te krijgen dat een onafhankelijke deskundige de film Fitna vóór de première kon bekijken. Met de uitkomst van de film gisteravond was dat niet meer nodig. Maar het NIF wilde het kort geding toch laten doorgaan en gooide het deels over een andere boeg zodat een rechter kan oordelen over allerhande uitspraken van Wilders die terugvoeren tot 2003.

De advocaat van Wilders vond het maar een merkwaardige gang van zaken. Volgens de raadsman was de eis ook veel te breed gesteld en zou als de NIF zijn zin krijgt, Wilders zijn werk als Kamerlid niet meer kunnen doen. De advocaat benadrukte dat de PVV-politicus niet tegen moslims is, maar op de gevaren van de islam wil wijzen. Hij zei dat Wilders ''tegen de toenemende islamisering is'', en niet tegen moslims.

De rechter deed echter niet direct uitspraak omdat met de vertoning van de film de urgentie van de uitspraak minder noodzakelijk is. De uitspraak is nu op maandag 7 april.