Klein lichtpuntje in hypotheekcrisis VS

Voor het eerst in lange tijd is er positief nieuws omtrent de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. De verkoop van bestaande woningen is in de VS onverwacht gestegen. Er werden in februari op jaarbasis 5 miljoen woningen verkocht, 2,9 procent meer dan in januari. Analisten gingen uit van een stijging van 1 procent.

Nog steeds blijven de huizenprijzen in de VS kelderen. De gemiddelde verkoopprijs van een woning was vorige maand 195.900 dollar, 8,2 procent minder dan dezelfde maand in 2007. Dat is de sterkste daling sinds de vereniging van makelaars in 1968 de verkopen van bestaande woningen in de VS is gaan bijhouden.

De mogelijke economische recessie in de Verenigde Staten wordt grotendeels in verband gebracht met de verslechterde huizenmarkt. Een herstel van de economie is volgens economen lastig als de huizenprijzen niet stabiliseren. De toename van de verkoop van huizen wordt als lichtpuntje gezien, maar hoofdeconoom Maarten Leen van ING geeft aan dat hij toch verwacht dat de huizenprijzen in de VS tot het eind van het jaar blijven dalen.