Bush bereid tot tegenprestatie Polen

Icoon AmerikaDe Amerikaanse president George Bush heeft de Poolse premier Donald Tusk beloofd te helpen met het moderniseren van het Poolse leger. Dat heeft Tusk gisteren gezegd. Tusk onderhandelde in Washington over de tegenprestatie voor de plaatsing van een deel van een Amerikaans raketschild op Pools grondgebied.

Eerder waren de onderhandelingen juist op de Amerikaanse tegenprestatie vastgelopen. Polen wilde dat de VS het land hielp om het leger te moderniseren, maar Amerikaanse onderhandelaars deden slechts vage toezeggingen.

Na Tusks gesprek met Bush in het Witte Huis lijken veel van die problemen te zijn weggenomen. Tusk noemde Bush een controversiële maar uiterst betrouwbare politicus. Bush op zijn beurt verklaarde dat de VS een concreet plan ontwikkelt voor de modernisering van het Poolse leger, nog voor zijn vertrek in januari.

Het raketschild dat de VS wil plaatsen vormt een gevoelig punt in de verhouding tussen de VS en Rusland. Een aantal installaties zou dicht bij de Russische grens terechtkomen, maar de VS houdt vol dat het schild gericht is tegen landen als Iran en Noord-Korea.

De VS begon de onderhandelingen met het vorige Poolse kabinet-Kaczynski, dat groot voorstander was van het Amerikaanse raketschild. Toen kwam Tusk aan de macht, die een grotere tegenprestatie verwachtte voor de plaatsing van Amerikaanse raketten. Het Poolse leger heeft inmiddels zeventien onderdelen van zijn krijgsmacht leger aangewezen die met hulp van de Amerikanen gemoderniseerd moeten worden. Verder vragen de Polen om Patriot- of THAAD-luchtdoelraketten.