De Gouden Kooi stopt: niemand wint villa

Icoon Televisie RTL Nederland heeft besloten dat De Gouden Kooi per 22 mei stopt. Hoe de show precies ten einde zal komen is onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat het huis niet te winnen zal zijn. De Gouden Kooi 2 staat in de planning en mogelijk zal het huis daarvoor gebruikt worden. John de Mol is aangesteld om een "waardige opvolger" op te zetten.

Kandidaat Brian is de enige die vanaf het begin in het huis zit. Aanvankelijk zou hij dus de winnaar van de villa moeten zijn, maar dat is niet het geval. Hij moet het opnemen tegen vier andere kandidaten die later in het huis kwamen. Ze zullen "alles op alles" moeten zetten om een geldbedrag van 1 miljoen euro plus 1000 euro per dag in het huis te kunnen winnen. Een RTL-woordvoerder vindt het logisch dat het huis niet te winnen is. "Die villa konden ze pas winnen vanaf twee jaar na het begin van de show". De deelnemers hebben "gemengd" gereageerd op het besluit, maar hebben het besluit uiteindelijk toch gevierd met een grote fles champagne.

De Gouden Kooi was een controversieel, maar ook zeer succesvol programma. Er kijken dagelijks 700.000 mensen naar. Eerst had RTL-topman Fons van Westerloo gezegd dat het programma eind 2007 stopgezet zou worden. Dat bleek niet haalbaar. De kandidaten hebben een contract ondertekend waarin staat dat de show veranderd en eerder stopgezet mag worden door kijkcijfer- of zenderperikelen. De RTL-leiding gebruikt de overstap van Talpa op RTL om het stoppen van het programma en het houden van de villa te rechtvaardigen.