Paard van Sint kan toch naar Egypte

Icoon FilmDe film Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? wordt toch vertoond op het internationaal kinderfilmfestival in Caïro. De directeur heeft daartoe besloten nadat het Nederlandse kabinet opnieuw heeft duidelijk gemaakt dat de aanstaande anti-Koranfilm van Geert Wilders de mening is van een parlementariër en niet de opvatting weergeeft van de regering.

De Nederlandse ambassade in Egypte had vorige week om opheldering gevraagd nadat het festival de kinderfilm had geweigerd. De directeur besloot tot een boycot vanwege beledigingen tegen monotheïstische religies. Hij doelde daarbij op de anti-Koranfilm die Wilders wil uitzenden. Premier Jan Peter Balkenende noemde de boycot van de film afgelopen vrijdag nog als bewijs voor de heftige gevolgen die de film met zich meebrengt.

Volgens directeur Naem al-Baz van het Egyptische kinderfilmfestival was het besluit na de uitleg van de Nederlandse ambassade snel genomen. ,,Het kostte ons nog geen minuut om tot deze conclusie te komen'', meldde hij zondag verheugd. Ook producent Michiel de Rooij van Bos Bros. laat weten heel blij te zijn dat Waar Is Het Paard Van Sinterklaas? in Egypte wordt vertoond. ,,Het is belangrijk dat we ook op cultureel gebied van gedachten met elkaar blijven wisselen'', vindt hij.

Het vervolg op Het Paard Van Sinterklaas was het afgelopen najaar een grote hit in de Nederlandse bioscopen. In de film van regisseuse Mischa Kamp raakt het Chinese meisje Winky, dat soms maar moeilijk de rare gewoonten van de Nederlanders kan begrijpen, de schimmel van de goedheiligman kwijt. Het vervolg is inmiddels al aan meer dan tien landen verkocht en wordt de komende tijd vertoond op talloze buitenlandse festivals.