Lichte eis in zware kindermishandelingszaak

Icoon JustitieTegen de Amsterdamse moeder van het gezin waar twee jongens jarenlang zeer ernstig zijn mishandeld, is gisteren negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geŽist. Volgens Openbaar Ministerie (OM) is de 43-jarige Gerarda R. schuldig aan het niet ingrijpen. Zelf zou ze niet hebben mishandeld. Dat deed haar man Nico C.

C. kan zelf niet meer terechtstaan omdat hij vorig jaar zelfmoord pleegde in de gevangenis. Voor zijn dood verklaarde hij dat hij zijn zoons meerdere malen per week te lijf ging, soms met bamboestokken of de honkbalknuppel waarmee zijn eigen vader hem vroeger ook sloeg.

De vader hield de kinderen met webcams bij de voor- en achterdeur in de gaten. In het weekeinde werden ze opgesloten. De officier rekent het G. aan dat zij hier nooit iets tegen heeft gedaan. ''Als je als moeder niet bereid bent je nek uit te steken, wie dan wel?'' Overigens werd moeder Gerarda ook mishandeld en bovendien misbruikt door haar man.

De mishandelingen zouden hebben plaatsgevonden tussen 1995 en 2007. Wrang is dat het gezin in 2003 onder toezicht kwam van een gezinsvoogd van het Leger des Heils. Hoewel het slaan gewoon doorging en ook de camera's bleven hangen, kwam in 2005 gewoon een einde aan die begeleiding.

De zaak kwam uiteindelijk aan het rollen nadat de oudste zoon brand stichtte in zijn school. Het was de Jeugdreclassering die toen lucht kreeg van de mishandelingen en beide kinderen (10 en 13 jaar) uit huis plaatste.