4,5 jaar voor beeldenroof Singer Museum

Icoon Justitie De rechtbank in Amsterdam heeft vanmiddag de 41-jarige Reinier ter B. en de 36-jarige Marco van den B. veroordeeld tot respectievelijk vier en 4,5 jaar gevangenisstraf. Het tweetal roofde in januari 2007 zeven bronzen beelden uit de tuin van het Singer Museum in Laren.

Daaronder bevond zich een afgietsel van de beroemde Denker van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin.

Tegen het tweetal was zes jaar geëist. De rechtbank veroordeelde de 20-jarige Melle S. tot twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijkà wegens medeplichtigheid. Behalve de diefstal uit de Singertuin, hebben de twee hoofdverdachten nog een reeks soortgelijke feiten op hun kerfstok. Zij stalen op diverse plaatsen in het land bronzen beelden, om het edelmetaal vervolgens door te verkopen.

De opgelegde straffen aan de twee hoofdverdachten pakten lager uit dan de eis omdat de rechtbank een aantal ondergeschikte feiten niet bewezen achtte en de mannen daarvan vrijsprak. Van der B. kreeg een half jaar meer, omdat hij enkele misdrijven meer op zijn kerfstok heeft dan zijn criminele partner Ter B.

De rechtbank hekelde het feit dat de beeldenrovers ''uit puur winstbejag'' in een tijdsbestek van nauwelijks twee maanden tijd verspreid over het land hadden toegeslagen en dat zij ''schade hebben toegebracht aan cultuurbezit''.

De verdachten liepen na de roof uit de Singertuin tegen de lamp. Medeverdachte S. gaf na zijn arrestatie opening van zaken. De Denker werd teruggevonden in de achtertuin van verdachte Ter B. - hij had het ernstig verminkte beeld daar begraven.


De behoorlijk beschadigde Denker van Rodin