Proef met screening taaislijmziekte

Icoon GezondheidPasgeboren baby's in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht worden vanaf 1 januari bij de hielprik ook getest op taaislijmziekte (cystic fybrosis). Het gaat om een experiment, zo heeft het Atrium MC bekendgemaakt.

Het bloed dat enkele dagen na de geboorte met de hielprik wordt afgenomen, wordt nu al onderzocht op zeventien erfelijke ziektes. De testmethoden op cystic fybrosis waren tot nu toe niet betrouwbaar maar die zijn de afgelopen tijd verbeterd. De proef moet ook uitwijzen welke methode het best is.

Per jaar worden in Nederland ongeveer vijftig baby's met deze erfelijke aandoening geboren. Kinderen met taaislijmziekte hebben onder andere last van de luchtwegen en het maagdarmkanaal. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, biedt dat betere vooruitzichten voor de behandeling.

Het ministerie van Volksgezondheid zal aan de hand van de resultaten bekijken of het nodig is deze screening landelijk in te voeren, zo zei een woordvoerster van het departement vandaag.