RVU beboet voor Tony Chocolonely

Icoon TelevisieHet tv-programma Keuringsdienst van Waarde (KvW) van de RVU heeft een boete gekregen van 20.000 euro. Het Commissariaat voor de Media legde de boete op vanwege de ''overdreven en overdadige'' positieve aandacht in zeven afleveringen van KvW voor de slaafvrije chocolade van Tony Chocolonely. De waakhond van de omroepen vindt het ongeoorloofde reclame.

De boete had maximaal 80.000 euro kunnen zijn, maar gezien het ''unieke en experimentele'' karakter van het tv-programma, en het journalistieke doel, besloot het Commissariaat de boete te ''matigen''.

Tony Chocolonely is een alter ego van tv-journalist Teun van de Keuken. Met zijn chocolade wil hij een alternatief bieden voor chocolade waarvoor kinderarbeid is gebruikt. Dat gebeurt middels de productie van repen, hagelslag en sinds kort chocoladeletters.

De RVU legt zich bij de boete neer. Directeur Ben Groenendijk zegt dat zijn omroep misschien strikt juridisch gezien fout zat, ''maar moreel hebben wij niets verkeerd gedaan. Onze bedoelingen waren goed, de uitzendingen dienden een journalistiek doel en waren nooit als reclame bedoeld.'''Tony and the Chocolate Factory'