Kamer houdt spoeddebat over basisbeurs

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer houdt een spoeddebat met PvdA-minister Ronald Plasterk van Onderwijs over diens plan de basisbeurs voor studenten af te schaffen en om te zetten in een lening. SP en GroenLinks willen nog deze week van de minister horen wat hij van plan is.

Gisteren werd bekend dat Plasterk overweegt de basisbeurs te schrappen om geld vrij te maken voor het optrekken van de lerarensalarissen. Een andere mogelijkheid is het verhogen van het collegegeld. Plasterk bespreekt zijn ideeën vandaag met minister Wouter Bos van Financiën. Voor het verhogen van de lerarensalarissen, om op termijn een lerarentekort te voorkomen, is volgens de adviescommissie-Rinnooy Kan ruim 1 miljard euro nodig.

GroenLinks wijst erop dat het voornemen van Plasterk onrust heeft veroorzaakt in de studentenwereld. De SP vindt dat het huidige stelsel van studiefinanciering al een obstakel vormt om te gaan studeren. Als studenten nog meer moeten gaan lenen, zal de toegankelijkheid van het hoger onderwijs nog meer in het gevaar komen, vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook D66 is verontwaardigd over het plan.

De studentenorganisaties ISO en LSVb zijn woedend, schrijven ze op de website van de LSVb. Ze vinden dat ''op deze manier het lerarenprobleem wordt verminderd door het creëren van een nieuw probleem. Door deze maatregel wordt onherstelbare schade toegebracht aan de toegankelijkheid van het onderwijs. Het is onbegrijpelijk dat een kabinet dat juist de uitval in het onderwijs wil tegengaan en meer participatie van allochtonen wil verhogen, deze maatregel wil nemen.''