SP verliest steeds meer politici

De Socialistische Partij (SP) van Jan Marijnissen verliest steeds meer politici op lokaal en regionaal niveau. Sinds de laatste raadsverkiezingen in maart 2006 zijn maar liefst 26 SP-ers vertrokken of hebben hun zetel meegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van het actualiteiten programma EťnVandaag.

De programmamakers gingen langs alle gemeenten waar de SP in de raad zit. In 95 gemeenten is de partij vertegenwoordigd, in 17 daarvan zijn de laatste anderhalf jaar problemen ontstaan. In sommige gemeenten is de fractie van de SP zelfs helemaal verdwenen of gehalveerd.

Ook op provinciaal niveau rommelt het binnen de SP. In vier van de twaalf provincies zijn zes Statenleden inmiddels vertrokken. In de Eerste Kamer is zoals bekend DŁzgŁn Yildirim opgestapt en een eigen partij begonnen.

Als oorzaak van het vertrek noemen sommige ex-SP-ers het gebrek aan democratie in de partij. Anderen zeggen dat partij sociale standpunten heeft, maar voor de eigen mensen keihard is.'Voor de eigen mensen keihard'

-
Link: SP-onderzoek van EťnVandaag.