Top 40 komende jaren nog op Radio538

Icoon MuziekDe Stichting Nederlandse Top 40 en Radio 538 hebben vrijdag een nieuw vijfjarig contract afgesloten. Daarmee is de Nederlandse hitparade tot zeker 2012 te horen op de populaire zender.

In 1965 was de Top40 voor het eerst te horen op Piratenzender Veronica, die toen nog van een schip voor de kust werd uitgezonden. Lex Harding was een van de eerste presentatoren en wordt nog altijd gezien als 'Mister Top 40'. In het boek 'Dit was Veronica' van Auke Kok is te lezen dat de DJ's destijds konden sjoemelen met noteringen om plaatjes uit de eigen stal een hit te laten worden. Ook artiesten konden wel eens frauderen. In de jaren zestig werd de lijst samengesteld door te bellen naar platenzaken en er werd wel eens geld gegeven aan die zaken als ze logen over de verkoopcijfers van een artiest.

Ook anno 2007 wordt er nog wel eens getwijfeld aan de betrouwbaarheid van hitparades. Zo wordt er getwijfeld of 'Maak me Gek' van Gerard Joling wel een terechte nummer één was en ook denken sommigen dat je met 100 verkochte singles al in de top 10 staat.

De Nederlandse Top 40 is elke vrijdag te horen en wordt gepresenteerd door Jeroen Nieuwenhuize. Elke zaterdag is de hitlijst te horen zónder presentator.

(c) FOK!
Gerard Joling met stalker.