Regisseur niet blij met censuur EO

TelevisieDe censuur die de Evangelische Omroep (EO) toepast in natuurseries van onder meer de Britse documentairemaker David Attenborough, valt slecht bij laatstgenoemde. Attenborough noemt het ''erg spijtig'' dat de EO delen waarin de evolutietheorie werd besproken, heeft weggeknipt.

Eind juli ontdekte evolutiebiologie en hoofddocent aan de Universiteit Utrecht Gerdien de Jong dat scènes over de afstamming van de mens of de geschiedenis van de continenten door de EO stelselmatig uit documentaires worden geknipt of dat de voice-over een andere tekst spreekt. EO-directeur Henk Hagoort liet toen weten dat het inderdaad voorkomt dat bepaalde 'onwelgevallige' zaken uit series worden geknipt en dat de BBC daarvan weet heeft.

Attenborough zegt dat hij de kwestie heeft opgenomen met het bestuur van de BBC. De Britse omroep gaat volgens hem de voorwaarden waaronder buitenlandse zenders documentaires uitzendt 'aanscherpen'. 'Fundamentele wijzigingen' zouden voortaan worden verboden.

De EO blijft bij haar standpunt dat het censureren van de documentaires niet fout was. Omroepdirecteur Hagoort noemt het ''volstrekt gebruikelijk'' om bepaalde delen uit een documentaire in goed overleg niet uit te zenden of te wijzigen.