Albayrak bekritiseert haar voorganger Verdonk

Icoon PolitiekStaatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie bekritiseerde haar voorganger, Rita Verdonk, vandaag op het asieldossier. De plannen die Verdonk had met de asielzoekers zijn niet uitgevoerd, waardoor er veel minder vreemdelingen uit de opvang gezet zijn dan is toegezegd. Albayrak zit nu met miljoenen aan extra kosten opgezadeld. Deze worden toegeschreven aan de pardonregeling voor een oude groep asielzoekers.

Tijdens een overleg in de Tweede Kamer kwam de klacht van Albayrak naar voren. De Kamerfracties van CDA en VVD maken zich zorgen over de kosten van de pardonregeling. Zo krijgt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers dit jaar 124 miljoen euro voor de uitvoering van de pardonregeling. Volgend jaar komt daar nog veertien miljoen bovenop.

Toen Verdonk vertrok bij vreemdelingenzaken, bleek dat er meer vreemdelingen in de opvang zaten dan verwacht en begroot was. "Dat zijn kosten die niet door mij worden veroorzaakt. Dit gaat om de nalatenschap van de vorige bewindspersoon op dit dossier", aldus de staatssecretaris.


Toen Albayrak echter gevraagd werd om een compleet overzicht te geven van de kosten van het pardon, moest zij de Tweede Kamer een antwoord schuldig blijven. Zij kon die bedragen niet inzichtelijke maken. Dit gaat ook op voor de de besparingen uit bijvoorbeeld de lagere werkdruk voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het COA.

De fracties hebben afgesproken om de kosten voor de afwikkeling van het generaal pardon mee te nemen in het onderzoek naar de begroting van Justitie. Deze wordt later dit jaar besproken.

Met dank aan mouthman en Aka-Zigor voor de submit.