Meer betalingsproblemen bij starters en gezinnen

Icoon FinancieelSteeds meer starters en ouders met kinderen slagen er niet in hun rekeningen op tijd te betalen. Bijna een derde van de Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar had het afgelopen jaar te maken met oplopende schulden.

Bovendien hebben steeds meer 55-plussers moeite hun vaste lasten op tijd te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van incassobureau Intrum Justitia, dat 1,8 miljoen vorderingen op consumenten heeft geanalyseerd. ''De groep van 25 tot 45 jaar heeft het zwaar'', aldus Marc van Alphen van het incassobureau. ''Nu door de kabinetsplannen onder meer de brandstofkosten, btw en ziektekosten stijgen, wordt de middengroep nog verder uitgehold.''

Intrum Justitia voert jaarlijks een analyse uit van de consumentenvorderingen. Daaruit blijkt dat het aantal incasso-opdrachten tussen juni 2006 en juni 2007 is gestegen van 2 miljoen tot 2,3 miljoen.

De mensen tussen 35 en 45 betalen rekeningen het vaakst niet op tijd. Het gemiddelde bedrag van uitstaande rekeningen ligt in deze groep op 580 euro. Over alle leeftijdsgroepen is dat gemiddeld 475 euro.