Grieken naar stembus

Icoon BuitenlandsCirca tien miljoen kiesgerechtigde Grieken zijn opgeroepen zondag een nieuw parlement te kiezen. Griekenland kent stemplicht. De stembureaus zijn om 06.00 uur onze tijd opengegaan.

De drie jaar oude centrumrechtse regering van premier Kostas Karamanlis (51) van Nieuwe Democratie (ND, Nea Dimokratia) wil sterker uit de vervroegde verkiezingen naar voren komen. Mede als gevolg van de bosbranden van begin augustus waar 65 mensen bij om het leven kwamen, is de positie van de ND enigszins verzwakt.

De grootste oppositiepartij, de Pan-Helleense Socialistische Beweging (Pasok) van George Papandreou, kan hiervan profiteren. Karamanlis ligt echter volgens peilingen nog altijd voor op de socialisten. Karmanlis werd hevig bekritiseerd over de onmacht de bosbranden tijdig een halt toe te roepen. Hij rekent er echter dankzij de economische groei op dat hij de verkiezingen wint en alleen met zijn ND verder kan regeren. Hij wijst coalitievorming af.

Veel Griekse stemmers zouden zich volgens sommige waarnemers kunnen afwenden van de grote twee partijen die al lange tijd verrassend weinig wezenlijks aan de problemen van het land hebben gedaan. De Griekse politiek wordt al geruime tijd gedomineerd door de families Karamanlis en Papandreou.

Een van de mogelijk succesvolle nieuwkomers is de rechtse, nationalistische partij LA.O.S, het Orthodoxe Volksappèl van George Karatzaferis. Deze Griekse variant op conservatief populisme hoopt de kiesdrempel te halen met stellingen die zowel uiterst links als uiterst rechts aanspreken.