ECB: grotere risico's door hypotheekcrisis VS

Icoon EconomieDoor de malaise op de Amerikaanse hypotheekmarkt zijn de risico's voor de groei van de wereldeconomie toegenomen. Dat zei de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag in zijn maandelijkse bericht.

Andere gevaren voor de wereldeconomie vormen volgens de ECB onder meer protectionistische maatregelen en een verdere stijging van de olie- en grondstoffenprijzen. De ECB is wel van mening dat de wereldwijde gevolgen van de afkoeling van de Amerikaanse economie tot dusver beperkt zijn gebleven. De economische activiteit in de wereld blijft robuust, vooral dankzij opkomende economieën. Daarbij vormen de grote Aziatische landen de drijvende kracht achter de groei van de wereldeconomie, aldus de ECB.

De bank herhaalde zijn standpunt dat de gevaren voor de prijsstabiliteit in het eurogebied nog altijd aanwezig zijn. De grootste risico's voor de prijsstabiliteit zijn volgens de ECB hogere belastingen, stijgende kosten voor energie en landbouwproducten en op de langere termijn hogere loontarieven. De ECB gaf aan extra informatie over de economische situatie af te wachten voordat verdere rentestappen worden genomen.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken gaat naar verwachting volgende week dinsdag de rente verlagen om de afzwakkende Amerikaanse economie een impuls te geven. De euro steeg donderdag door speculaties op een renteverlaging in de Verenigde Staten naar een nieuw record tegenover de dollar, met een stand van 1,3927 dollar.

Het Finse ECB-bestuurslid Erkki Liikanen zei donderdag dat de onrust op de financiële markten nog maanden kan aanhouden. "Hoe sneller de markten meer transparant worden, hoe sneller ze zullen normaliseren. Het is geen kwestie van weken, maar van maanden'', aldus Liikanen.

De kredietmarkten zijn sinds begin augustus erg nerveus omdat banken huiverig zijn geworden elkaar geld uit te lenen uit angst voor verliezen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Deze onrust leidde tot zware verliezen op de internationale effectenbeurzen. De centrale banken, waaronder de ECB en de Federal Reserve, schoten de markten te hulp door tijdelijk honderden miljarden euro's en dollars aan extra liquiditeit in de geldmarkt te pompen.