Voorlopig geen uitbreiding 80 kilometerzone A10

Icoon FileDe 80 kilometerzone op de ringweg A10 rond Amsterdam wordt voorlopig niet uitgebreid. De gemeente Amsterdam wil dat graag, maar Rijkswaterstaat ziet daar op dit moment weinig in, zei een woordvoerster daarvan donderdag.

Automobilisten mogen sinds november 2005 op het westelijk deel van de A10 maximaal 80 kilometer per uur rijden. Dit heeft geleid tot een betere doorstroming van het verkeer. Ook is de concentratie fijnstof langs de snelweg met ruim 10 procent afgenomen, bleek uit metingen van de GGD Amsterdam. Daarom stelde de gemeente eerder dit jaar voor deze maximumsnelheid ook op andere delen van de ringweg in te voeren.

Rijkswaterstaat wil echter eerst de resultaten afwachten van een aantal maatregelen die vanaf dit najaar ingaan. Die hebben ook tot doel de filedruk te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Zo komen er panelen in Amsterdam zelf en op de toevoerwegen naar de A10 met informatie over de verkeerssituatie op de ringweg. Ook worden verscheidene in- en uitvoegstroken aangepast, zodat ze meer verkeer kunnen verwerken.

De zegsvrouw van Rijkswaterstaat benadrukte dat de twee partijen met elkaar blijven overleggen over hoe ze de verkeerssituatie en de luchtkwaliteit kunnen aanpakken.