Contact Groep Islam in opspraak

Icoon BinnenlandsDe Contact Groep Islam (CGI), de Nederlandse islamitische koepelorganisatie die namens een aantal moslimgroeperingen contact onderhoudt met de overheid, wordt geleid door een man die ook een voorname rol speelt binnen de uiterst fundamentalistische Moslim Broederschap. Dat schrijft De Telegraaf vandaag in een paginagroot artikel.

De voorzitter van de CGI is sinds kort de 45-jarige Yahia Bouyafa, een uit Marokko afkomstige Nederlander. Hij is de opvolger van Abdullah Haselhoef, die onlangs aankondigde naar Duitsland te emigreren. Bouyafa zit ook al enige tijd in de Nederlandse Moslim Raad en is ook de grote man achter enkele Broederschapgelieerde organisaties in ons land. Zo is hij voorzitter van de Stichting Europe Trust Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties Nederland.

De naam van de nieuwe gesprekspartner van minister Ella Vogelaar (Integratie) duikt echter ook op in geheime rapporten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Bouyafa komt daarin naar voren als een spin in het web van de streng fundamentalistische Moslimbroederschap die wereldwijd een kalifaat wil invoeren. 'Allah is ons doel. De Profeet is onze leider. De Koran is onze wet. De strijd is onze manier. Voor Allah sterven is onze hoogste verwachting'', luidt hun devies.

Toen PvdA-minister Vogelaar onlangs zei dat Nederland een land moet worden dat uitgaat van een 'joods-christelijke-islamitische traditie', was Bouyafa ÚÚn van de eerste die haar uitspraken toejuichte. Bouyafa geeft ook af en toe commentaar op de website van sjeik Yusuf alQaradawi, die persona non grata is in de VS en daar wordt beschouwd als theoloog van de terreur.

Vragen
De Partij voor de Vrijheid (PVV) wil naar aanleiding van het Telegraaf-artikel uitleg van de regering.

De PVV-Kamerleden Geert Wilders en Raymond de Roon hebben hiertoe schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Vogelaar en Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Ze willen onder meer weten of ze Bouyafa na het artikel nog steeds als gesprekspartner beschouwen en of de ministers bereid zijn de Moslim Broederschap, en alles wat daar direct of indirect mee te maken heeft, in Nederland met wortel en tak uit te roeien.