VVD wil EU-aanpak uitkeringstoerisme

De VVD wil dat er Europese regels worden opgesteld om misbruik van werkloosheidsuitkeringen te voorkomen. Dat misbruik dreigt vooral door werknemers uit Oost-Europese EU-lidstaten die in ons land een veel hogere uitkering zouden willen innen. VVD-Kamerlid Stef Blok wil het middels regelgeving minder aantrekkelijk maken voor Oost-Europeanen om hier een uitkering aan te vragen.

Sinds de grenzen op 1 mei zijn opengegaan voor werknemers uit Oost-Europese lidstaten, kunnen zij in Nederland een werkloosheidsuitkering aanvragen als zij hier enige tijd hebben gewerkt. In landen als Roemenië en Polen liggen de uitkeringen veel lager dan in Nederland. Daardoor is het voor hen gunstig om na een korte Nederlandse werkperiode hier een uitkering aan te vragen.

Nu wordt voor het vaststellen van het recht op een werkloosheidsuitkering gekeken naar de periode dat iemand heeft gewerkt. Daarbij wordt ook het arbeidsverleden in het land van herkomst meegeteld. VVD'er Blok wil dat voor buitenlanders niet alleen gekeken wordt naar de duur van het arbeidsverleden, maar ook naar het gemiddelde salaris dat de aanvrager in land van herkomst en Nederland heeft verdiend. Dat maakt het volgens hem veel onaantrekkelijker om hier een uitkering te trekken.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.