'Bos wilde Aboutaleb per se niet als minister'

PolitiekPvdA-leider Wouter Bos heeft na de verkiezingen gedreigd op te stappen als toenmalig PvdA-voorzitter Michiel van Hulten zou blijven eisen dat Ahmed Aboutaleb minister moest worden. Bos had voor Aboutaleb een functie als staatssecretaris op het oog, maar Van Hulten vond dat de PvdA dat 'niet kon maken'. Dat zegt Van Hulten vandaag in een interview met de Volkskrant.

Van Hulten: ''Ik vond dat Wouter zowel naar Aboutaleb als naar de kiezers toe de verwachting had gewekt dat hij minister zou worden. Toen ik las dat dat anders lag, heb ik tegen Wouter gezegd dat hij dat niet kon maken. Richting Aboutaleb niet, richting de partij niet en richting de kiezers niet. Die discussie liep hoog op, waarbij Wouter uiteindelijk dreigde met opstappen. Toen heb ik ingebonden.'' Aboutaleb werd in het nieuwe kabinet dan ook geen minister maar staatssecretaris op Sociale Zaken. Volgens Van Hulten gaf Bos geen argumenten waarom Aboutaleb niet ministeriabel zou zijn.

De in april afgetreden voorzitter gaat in het interview vooral in op zijn rol als campagneleider bij de grote verkiezingsnederlaag. ''Ik ben zelf de eerste om te erkennen dat ik een grote verantwoordelijkheid draagt voor de mislukte campagne. Ik ben spectaculair op m'n bek gegaan.'' Van Hulten zegt dat Bos hem zag als 'een rivaal'. ''Hij vond dat ik me niet met de politieke lijn mocht bemoeien.''

Feitelijk, zo zegt Van Hulten ''legde ik het af tegen Wouter.''


Van Hulten, nu ambteloos burger