Invloed nationale parlementen EU wordt versterkt

Icoon EuropaDe invloed van nationale overheden in het EU-verdrag gaat iets worden versterkt, zoals Nederland had gevraagd. Dat melden verschillende bronnen rond de onderhandelingen van Europese regeringsleiders, die vandaag plaatsvinden.

Als een derde van de EU-lidstaten bezwaar maakt tegen een voorstel van de Europese Commissie, moet het Europees Parlement daar bij zijn beoordeling rekening mee gaan houden. Tot op heden staat in de tekst enkel dat de Europese Commissie haar voorstel moet heroverwegen. Dit werd de "gelekaartprocedure" genoemd.

De nieuwe procedure wordt de "oranje kaart" genoemd, hetgeen nog niet helemaal naar zin is van Nederland, omdat onze overheid had gevraagd om een "rode kaart", waarbij een Brussels voorstel volledig van tafel zou gaan.

Er is vandaag bovendien een oplossing gekomen voor de bezwaren van Polen. De Duitse regeringsleidster Angela Merkel en de president van Polen Lech Kaczynski hebben een voorlopig akkoord bereikt over aanpassing van het EU-verdrag, zo wist een diplomaat die dicht bij de onderhandelingen betrokken is te melden. Polen was de voornaamste dwarsligger bij het overleg tot nu toe. Het eiste meer stemrecht dan in de afgewezen grondwet was afgesproken.

Er is nu afgesproken dat de verandering in stemverdeling voor EU-landen vijf jaar later ingaat, namelijk in 2014. Dit geeft Polen vijf jaar langer een hoger aantal stemmen. Polen krijgt bovendien, samen met Spanje, meer zetels in het Europees Parlement dan was afgesproken. Polen zou ook een informeel veto krijgen, waarbij het land een onderwerp voor kan leggen aan de Europese regeringsleiders als het land op het niveau van Europese ministerraden is overstemd. Ten slotte zou Duitsland iets minder te zeggen krijgen.

Het voorlopige akkoord moet nog worden voorgesteld aan de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten. Een probleem is echter dat Groot-Brittanië niet mee wil doen met de juridisch bindende grondrechten van de Europese Unie. Het land wil een uitzondering voor zichzelf, wat de andere landen niet echt lekker valt. Premier Tony Blair sprak vandaag echter wel over vooruitgang in de besprekingen.

Met dank aan Europees voor de submit.