Politie licht buurt in over pedo

Icoon BinnenlandsHet Drentse dorp Nieuw Buinen is geschokt doordat in dezelfde straat als waar eerder Henk van D. woonde - de man die de moord op Suzanne Wisman uit 2e Exloermond heeft bekend - een tweede pedofiel blijkt te zijn komen wonen.

Vrijdag moest deze man, RenÚ 'Berry' W., op aandringen van de politie in allerijl vertrekken. "Dit is onvoorstelbaar", verzucht een buurtbewoonster. "Ze dumpen echt van alles in deze straat." Anderen komen juist fel voor hun verstoten buurman op, die er pas een paar maanden woonde. "Het is schandalig dat de politie en gemeente hem dit aandoen. Hij wilde juist een nieuwe start maken." W.'s buurman stelt woedend de politie aan te klagen voor het verklikken.

Op het randje
Burgemeester Slagman erkent dat het inlichten van de buurt in ons land normaal gesproken niet mag. "Dit was op het randje, maar in overleg met onze juristen hebben we het toch gedaan. Dit was wat ons betreft de laatste plek waar hij kon wonen."

Dat straatbewoners het nieuws uitgerekend moeten horen voorafgaande aan de week dat hun voormalige buurtgenoot Van D. voor de rechter staat, komt dubbel hard aan. "Dat kan toch niet? Wat is de woningbouwvereniging en de gemeente allemaal aan het doen?" Een andere buur heeft niets gemerkt van het onverwachte vertrek. Bij hem gaat echter wel direct een lichtje branden. "Hij zei dat ik mooie benen had, ik dacht eerder dat hij homo was!"

W. moest vluchten nadat zijn woning in Assen werd aangestoken. Eerder zat hij enkele jaren vast voor kindermisbruik, zo bleek. Bij het inschrijven bij woningbouwvereniging Wooncom zweeg hij enige maanden terug als het graf over zijn zedenverleden. ''Hij zei zelfs dat hij prettig gewoond had in zijn vorige woning'', aldus directeur Ton Selten van Wooncom. ''We wisten het allemaal niet!''

Maar toen de politie er achter kwam wie de nieuwe buurtbewoner was stond de directeur hoogstpersoonlijk binnen een uur bij W. op de stoep. Politiechef Fred van Dijk vreesde voor een herhaling met nare vernielingen zoals in Assen. "Dit kon er niet meer bij in deze probleemstraat." W. ging niet zonder slag of stoot weg. "Dat kostte twee weken onderhandelen. Ook worden verhuiskosten vergoed."

Met dank aan loesz voor de submit.