SGP-jongeren boos over examenvraag

ExamenDe jongerenorganisatie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is niet te spreken over een vraag uit het vmbo-examen maatschappijleer. Voorzitter Jan Kloosterman van de SGP-jongeren heeft bij het ministerie van Onderwijs een klacht ingediend.

De boosheid betreft een vraag over aan welke partij het volgende citaat over orgaandonatie moet worden toegeschreven. ''God heeft het menselijk lichaam niet gemaakt om het te verknippen voor andere mensen.'' De SGP als antwoord werd goedgerekend.

Volgens Kloosterman klopt daar niets van. Hij maakt sowieso bezwaar tegen de terminologie van de vraag, maar vindt ook dat de SGP ''wordt neergezet op een manier die onwenselijk en schadelijk is.'' Kloosterman zegt verder dat de Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven al heeft toegegeven dat de omstreden vraag niet deugt. Hij verwacht dat dit aan alle scholen kenbaar zal worden gemaakt.

In de Tweede Kamer heeft de SGP tijdens een debat in 1996 over de orgaandonatie gezegd dat het om een daad van naastenliefde en solidariteit gaat. Wél heeft de SGP in 2005 tegen een voorstel gestemd om iedereen vanzelf donor te laten zijn, tenzij de betrokkene had aangegeven geen donor te willen zijn.