Publieke omroepen willen YouTube aanpakken

Icoon InternetDe publieke omroep zijn gezamenlijk aan het kijken wat ze juridische kunnen doen tegen YouTube. Op de filmpjes-site wemelt het van de 'gestolen' beelden van de omroepen. Zo staan er fragmenten uit het VARA-programma Pauw en Witteman op en is het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses MŠxima er te vinden, waarvan het copyright bij de NOS ligt.

Juristen van de omroepen zijn aan het overleggen welke positie de omroepen zullen innemen en met welke boodschap ze in contact treden met YouTube. En ze zijn niet de enige. Wereldwijd zijn omroepen en producenten de strijd met YouTube aangegaan. Eigenaar Google is in tal van landen in onderhandeling met eigenaren van copyrights.

Volgens Google is het beleid dat beelden van de site worden gehaald zodra blijkt dat die auteursrechtelijk zijn beschermd. Tegelijk worden contracten gesloten over de rechten van videomateriaal.

Maar de strijd om de rechten verloopt moeizaam. Zo heeft het Amerikaanse mediaconcern Viacom (eigenaar van MTV, Nickelodeon en Dreamworks) een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar van YouTube. Viacom eist een schadevergoeding van een miljard dollar wegens auteursrechtinbreuk.