Free Record Shop beboet voor illegale cd's

Icoon PiracyFree Record Shop heeft een boete van 50.000 euro gekregen voor het aanbieden van nagemaakte cd's. Verscheidene filialen van de platenzaak hadden vorig jaar illegale kopieŽn van een cd van de populaire Britse zangeres Katie Melua in de schappen staan.

De inkoper van het bedrijf had niet gezien dat het namaak betrof, aldus Free Record Shop. De Rotterdamse verkoper van de illegale cd's wordt gedagvaard, zo maakte het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie maandag bekend.

Onderzoek
Free Record Shop heeft tussen november 2004 en januari 2006 voor ongeveer een miljoen euro muziekcd's ingekocht bij het Rotterdamse bedrijf. Uiteindelijk haalde de winkelketen 12.400 cd's uit de schappen. De boete volgt na een onderzoek van de FIOD-ECD vorig jaar naar aanleiding van een tip van auteursrechtenorganisatie Brein. De ontdekking leidde bij de winkelketen "tot flinke beroering", aldus het bedrijf.

"Voor ons waren de meeste niet van echt te onderscheiden. Daarmee is bijna niet te garanderen dat zoiets niet opnieuw gebeurt"
, aldus bestuursvoorzitter Hans Breukhoven. De keten heeft de interne inkoopregels aangescherpt. De platenzaak wil nu een keurmerk voor cd's. Volgens de keten is het voor consumenten en de detailhandel van belang dat echte cd's van namaak kunnen worden onderscheiden.
"Foute Record Shop"