Radio 2 weet marktleiderschap vast te houden

Icoon RadioRadio 2 is nog altijd de grootste radiozender van Nederland. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers over januari en februari die het onderzoeksbureau Intomart GFK vanochtend bekend heeft gemaakt. Aan het onderzoek deden 8961 respondenten van 10 jaar en ouder mee. Radio 2 deed het vorige maanden al goed vanwege de Top 2000, maar weet ook daarna het hoge marktaandeel vast te houden. De zender verloor wel 1,1 procent naar 13,4 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar rond deze tijd staat de publieke familiezender 2,4 procent hoger.

Radio 538 is Sky Radio weer voorbij en staat nu tweede met een aandeel van 10,5 procent. Dat is 0,4 procent meer dan de vorige keer. Sky Radio volgt met 9,6 procent en levert dus 0,6 procent in.

Het onderzoek is wat anders gedaan dan voorheen. Men hanteert nu de 'Gouden Standaard'. Door deze nieuwe normweging wordt gebruik gemaakt van de meest actuele cijfers van de samenstelling van de Nederlandse bevolking. Tot nu toe werd gebruik gemaakt van de 'Zilveren Standaard'. Met name de samenstelling in termen van leeftijd en opleiding vertoont de grootste wijzigingen. Dat betekent niet dat er anders naar de radio wordt geluisterd, dus hoger opgeleiden zijn niet meer of minder naar de radio gaan luisteren, maar de Gouden Standaard stelt vast dat er meer hoger opgeleiden in de bevolking aanwezig zijn, zodat ze zwaarder meewegen in de berekening.

Vooral voor Radio 1 en Radio 4 lijkt dat voordelen te hebben. De nieuws- en sportzender schiet met 0,9 procent omhoog tot een aandeel van 7,5 procent. Radio 4 doet het 0,5 procent beter en haalt nu 2,2 procent. Voor het eerst is ook TMF Radio in het overzicht te vinden. De zender zit nu op de kabelfrequenties van RTL FM en haalt een aandeel van 0,1 procent.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.