Regeerakkoord van ongeveer veertig pagina's

Icoon Politiek De onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie lijken volgens ingewijden uit te komen op een regeerakkoord van ongeveer veertig pagina's. Daarmee is het een stuk dikker dan het vorige.

Het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Balkenende II kende inclusief financiële bijlage twintig pagina's. Het 'strategisch akkoord' van Balkenende I telde met financiële bijlage 47 pagina's.

Maandag zijn Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) opnieuw in het Catshuis in Den Haag onder leiding van informateur Herman Wijffels bijeengekomen om de laatste hand te leggen aan de afspraken voor de komende vier jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) benut de komende dagen voor berekeningen van de effecten daarvan voor koopkracht en economie.

Woensdag en donderdag hopen de onderhandelaars het regeerakkoord af te ronden om het vervolgens vrijdag aan hun fracties voor te leggen en de media te kunnen inlichten. Dan presenteren zij ook het motto van het nieuwe kabinet. Daarover moeten zij deze week nog een besluit nemen. Volgens ingewijden liggen er diverse varianten op tafel.

De partijen houden er rekening mee dat volgende week een debat in de Tweede Kamer plaatsvindt over de formatie. Ook zullen de beoogde coalitiefracties mogelijk nog aandringen op wijzigingen in het conceptregeerakkoord. Betrokkenen sluiten dan ook niet uit dat pas de week daarop een formateur aan de slag kan met de selectie van de ministers en staatssecretarissen. Het nieuwe kabinet kan dan rond 1 maart worden beëdigd.