Nibud: helft Nederlanders wil gulden terug

Icoon FinancieelVeel Nederlanders kunnen maar niet wennen aan de euro. Ruim de helft (53 procent) wil de gulden terug. Vooral vrouwen hebben heimwee naar de oude munt. Zes op de tien willen de gulden terug.

Bij de mannen is dat 45 procent. Dit blijkt uit de eindejaarenquŕte 2006 die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in samenwerking met RTL heeft gehouden onder 2300 mensen.

Mensen onder de 30 jaar en mensen boven de 60 geven minder vaak aan de gulden terug te willen dan mensen in de leeftijdsgroep daartussen. Vijf jaar na de invoering van de euro denkt 30 procent van de Nederlanders nog in guldens wanneer hun wordt gevraagd naar de waarde van hun woning of de prijs van een brood. Dat is evenveel als in 2005, aldus het Nibud.

Van de mensen die nog in guldens denken, vindt ruim 90 procent dat de prijzen zijn gestegen door de invoering van de euro. Bij de mensen al in euro's denken is dat 75 procent. Het instituut vermoedt dat een harde kern van Nederlanders nooit in euro's gaat denken. In 2002 gaf in een Nibud-onderzoek 20 procent van de ondervraagden dit al aan.Den Gulden met daarop hare Majesteit de Koningin

Uit de enquŕte blijkt verder dat de helft van de Nederlanders zijn financiŰle situatie in 2006 verslechterd vindt. Vorig jaar waren dat er nog iets meer. In 2006 hebben huishoudens iets minder rood gestaan dan in 2005 en ook het aantal mensen dat rekeningen niet op tijd kan betalen, is teruggelopen.

Mensen hebben voor 2007 iets positievere verwachtingen dan zij een jaar geleden hadden voor 2006.