Blaastest helpt tegen indrinkers

Steeds meer scholen gaan over tot een blaastest voor leerlingen voordat ze worden toegelaten tot een schoolfeest. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. Op deze wijze worden de zogenoemde 'indrinkers' buiten de deur gehouden.

Leerlingen waarvan wordt vermoed dat ze dronken (lodderige ogen, rode konen of zwalkende benen) aan de deur arriveren, moeten eerst blazen. Zijn ze onder invloed, wordt hen de toegang tot het feest ontzegd. En ook op volgende feest(en) is de drinker niet welkom.

Het Christelijk Gymnasium Utrecht en het Corderius College in Amersfoort hebben reeds ervaring met de blaastest voor indrinkers en zijn er zeer tevreden over. Het aantal indrinkers is enorm afgenomen. De tests worden zowel gebruikt voor leerlingen die wel als niet mogen drinken op een schoolfeest.

Het Christelijk Gymnasium Utrecht houdt bij drinkers (16+ leerlingen) bovendien zelf in de hand hoeveel ze drinken. Iedereen krijgt een polsbandje waarop streepjes worden gezet voor elk drankje. Door op indrinken te testen, wordt voorkomen dat leerlingen op een feest alsnog compleet dronken worden. Scholieren onder de 16 krijgen sowieso geen druppel alcoholische drank.