ECB verhoogt rente met kwart procentpunt

Icoon Economie De rente in de eurozone is donderdag verder omhooggegaan. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde het belangrijkste tarief met een kwart procentpunt naar 3,5 procent. Het is de zesde renteverhoging door de ECB sinds december vorig jaar.

Analisten hadden al rekening gehouden met een renteverhoging, waarop de ECB al meerdere keren had gezinspeeld. Er wordt ook rekening gehouden met verdere renteverhogingen volgend jaar. Door de verwachte renteontwikkelingen is de koers van de euro de afgelopen tijd flink gestegen ten opzichte van de dollar.

Volgens de ECB staat de economie in de eurozone er momenteel goed voor. Daardoor is er ruimte voor een renteverhoging. De bank laat zich in zijn besluitvorming vooral leiden door de ontwikkelingen van de inflatie. De ECB streeft naar een inflatie van dicht bij de 2 procent.

ECB-president Jean-Claude Trichet liet in een toelichting op het rentebesluit weten dat de hogere rente nodig is om het inflatiegevaar tegen te gaan. Dit gevaar is nog altijd aanwezig en daarom worden de inflatieontwikkelingen zeer scherp in de gaten gehouden, aldus Trichet. Hij zei dat het essentieel is dat stevig en tijdig wordt opgetreden tegen de gevaren van de inflatie. De ECB-president merkte daarbij op dat het renteniveau in de eurozone nog steeds aan de lage kant is. Meer renteverhogingen worden niet uitgesloten, aldus Trichet.

In de Verenigde Staten bedraagt het belangrijkste rentetarief 5,25 procent. De Britse centrale bank hield donderdag de rente op 5 procent.