'Geen risico- maar tegenwindjongeren'

Icoon PolitieDe Amsterdamse politie heeft select groepje prominente burgers uit de hoofdstad samengesteld die samen met de leiding gaan brainstormen over het beleid, identiteit, visie en imago van de politie. De 'denktank' bestaat onder meer uit MKB Amsterdam-voorzitter Ferry Houterman, historicus Geert Mak, Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol, feministe Cisca Dresselhuys van het maandblad Opzij en de allochtone zakenvrouw Rahma el Mouden. Zij zullen in alle vertrouwelijkheid zaken bespreken die het korps bezighouden.

Volgens politie-commissaris Liesbeth Huyzer vervult de denktank een spiegelfunctie en beschikken de deelnemers over de capaciteiten om vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te kijken of de politie op de goede weg zit, of dat er op een of andere manier iets moet worden aangepast.

Inmiddels zijn al een aantal gesprekken gevoerd. Eén van de zaken die hieruit is voortgekomen is dat de term risicojongeren toekomstige werkgevers te veel afschrikt. Voorgesteld is om dit soort jongeren voortaan 'tegenwindjongeren' te noemen. MKB-voorzitter Houterman: ''Een radicale oplossing kan vaak in één woord zitten. De politie wilde iets ondernemen met risicojongeren en werkgevers in de regio aanschrijven om ze te interesseren deze jongens voor een stage in dienst te nemen. Door de groep aan te duiden met tegenwindjongeren bereik je echter veel meer.''