Toch minder Turkse steun voor CDA/PvdA

VerkiezingenDe Armeense genocide-kwestie lijkt toch Turkse stemmers te hebben weggejaagd bij de PvdA en het CDA. Dat blijkt uit de tweewekelijkse Stemindex Allochtonen van onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing. In eerste instantie leek het er nog op dat de genocide-zaak PvdA en CDA niet al te veel stemmen zou kosten. Beide partijen schrapten onlangs 'Turkse' namen van de lijst die de genocide weigerden te erkennen.

Uit de peiling blijkt dat 34,5% van de Turkse Nederlanders op de PvdA stemt, tegen 46% twee weken geleden. Het CDA zou 4% procent halen, bij de vorige peiling was dat nog 9%. GroenLinks en de SP profiteren van de 'leegloop' bij de christen- en sociaal-democraten. De partij van Femke Halsema kan rekenen op 23% 'Turkse' stemmen en Jan Marijnissen met zijn SP op 10%.

Overigens blijven veruit de meeste allochtonen links stemmen, zoals Foquz al eerder meldde. Onder alle allochtone groeperingen scoort de PvdA 40%. Dat is zelfs meer dan de 37,2% van twee weken geleden. De lichte stijging hangt samen met de toegenomen steun onder Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders.

GroenLinks is bij allochtonen de tweede partij met 14,7%. Derde het CDA met 10% gevolgd door de SP met 7%. De VVD mag rekenen op zo'n 5% van de allochtone stemmen.