Te veel vrijwilligers bij jongerenproject

Icoon BinnenlandsGoal!, een Amsterdams project om jongeren te helpen, kampt met een wel heel opmerkelijk probleem: er zijn te veel vrijwilligers. De wachtlijst is inmiddels opgelopen tot vierhonderd wachtenden. De organisatie is nu naarstig op zoek naar jongeren die geholpen willen worden. Het overschot gaat tegen de landelijke trend in, waar er juist een tekort is aan vrijwilligers.

Het project Goal! Is in 2004 begonnen. Het doel is om jongeren te helpen die moeite hebben met school of met het vinden van een baan. Het is gericht op zowel autochtone als allochtone 'risicojongeren' tussen de 13 en 23 jaar. Ze krijgen een persoonlijke mentor, met wie ze minstens een uur per week optrekken. Op deze manier is het de bedoeling dat ze beter in staat zijn hun diploma te halen of werk te vinden. Oorspronkelijk was het plan om jaarlijks vierhonderd jongeren te helpen. Tot nu toe is dat aantal ieder jaar gehaald. In maart werd de subsidie verhoogd, waardoor nu zevenhonderd jongeren per jaar geholpen kunnen worden.

Laurens Knoops (33), een van de wachtenden, vertelt dat hij wel snapt waarom het project zo populair is. Volgens hem werken veel vrijwilligers bij grote bedrijven of de overheid. Daar is het resultaat van wat je doet niet zo zichtbaar. Bij een project als dit is dat wel zo.

Inmiddels wil de organisatie van Goal! jongeren die geholpen zijn inzetten om zelf jongeren te werven voor het project. Jongeren die jongeren werven, werkt volgens hen het beste. Wie zelf graag hulp heeft van Goal! kan terecht op hun website.