Pubers gebruiken hun hersenen niet goed

Icoon OnderzoekOuders proberen hun kroost koste wat het kost goed gedrag bij te brengen. Ze kunnen hier maar beter mee ophouden, want uit onderzoek is gebleken dat pubers maar gedeeltelijk het deel van hun hersenen gebruiken waarmee ze rekening kunnen houden met de gevoelens van anderen.

Volgens de wetenschappers is de oorzaak hiervan dat de ontwikkeling van de hersenen traag is als het gaat om beslissingen nemen. Pas rond de twintig of zelfs dertig jaar oud is dit gedeelte van de hersenen helemaal ontwikkeld.

Enkele neurologen uit Londen vergeleken de hersenactiviteit van pubers tussen de elf en de zeventien met die van volwassenen tussen de 21 en 37 jaar oud. Bij de tieners bleek dat vooral het achterste deel van de hersenen actief is. Dit deel wordt volgens de onderzoekers meestal gebruikt voor simpele handelingen of als je iemand iets ziet doen. Volwassenen gebruiken overwegend de voorkant van hun hersenen, waarmee ze vooruit denken, gevolgen van hun daden overwegen en rekening houden met de gevoelens van anderen.